Architektura na dlani: 24 let Ročenky české architektury

Již celých 24 let přináší Ročenka české architektury výběr nejzajímavějších staveb z posledních dvou let v České republice. Díky své vysoké kvalitě si publikace získala uznání jak mezi odbornou, tak i laickou veřejností a stala se každoročně netrpělivě očekávaným titulem. Společnost Ahrend je hrdá na to, že tuto publikaci podporuje od samého počátku.

V nedávném podcastu Design and Art Talk jsme se v rozhovoru s vydavatelkou ročenky Dagmar Vernerovou dozvěděli, co stojí za mimořádným úspěchem této publikace. Přinášíme vám shrnutí hlavních atributů, které dělají z Ročenky české architektury tak výjimečný titul. 

Pečlivý výběr staveb

Každé vydání Ročenky sestavuje jiný editor, praktikující architekt, který má naprostou svobodu ve výběru staveb, které do Ročenky zařadí. Je to renomovaný odborník s přehledem v oboru, který se nebojí nést zodpovědnost za svůj výběr a jehož cílem je odhalit a představit projekty, které obohatily české architektonické dědictví. Tento proces zajišťuje, že každý rok je představena špička české architektury, odhalující nové trendy a směry vývoje. 

Vysoká kvalita obsahu

Ročenka české architektury představuje výběr význačných tuzemských staveb uplynulých dvou let. Stala se uznávanou referenční publikací a daří se jí dlouhodobě úspěšně propagovat obor architektury. Díky nadšení celého týmu, vedeného vydavatelkou Dagmar Vernerovou, se daří tuto vášeň sdílet se čtenáři. A v neposlední řadě, ročenka by nevznikla bez nadšených podporovatelů a partnerů, kteří se podílejí na finanční podpoře a propagaci. 

 

Atraktivní grafické zpracování 

Pro ročenku je klíčové zejména zajištění působivých a kvalitních fotografií. Kvalita vizuálního materiálu je základním kamenem, který umožňuje čtenářům plně ocenit estetickou hodnotu prezentovaných staveb. Publikace je vydávána na jaře a k fotografování staveb by bylo nutné přistoupit v zimních měsících. Navíc není dopředu jasné, zda bude na fotografování vybraných objektů dostatečný rozpočet. Proto většinu fotografií dodávají přímo autoři-architekti, kteří mají nejlepší představu o tom, jak stavbu co nejlépe vizuálně představit. Pouze v určitých případech jsou vybrané realizace dodatkově dofoceny.

 

Dlouhodobá koncepce a tradice

Ročenka vychází již 24 let a stala se prestižní platformou pro prezentaci nejlepších architektonických děl u nás. Kontinuální vývoj a zkvalitňování obsahu a formátu zajišťuje trvalý zájem čtenářů. Publikace je dostupná v knihkupectvích výhradně tištěné podobě, což v dnešní digitalizované době zajištuje i její „vzácnost“. Nabízí unikátní pohledy na architekturu, ale nemá ambice být dostupná všude a všem. Chce být k dispozici těm, kteří o ni mají zájem. 

 

Podpora široké veřejnosti i odborníků 

Ročenka oslovuje širokou veřejnost, tedy nejen odborníky, ale i laiky či studenty, kteří se zajímají o soudobou architekturu. A díky svému jedinečnému přístupu k prezentaci architektury si v dnešní době ekonomických a energetických problémů si nachází své čtenáře.

Ročenka české architektury 
Představuje výběr význačných tuzemských staveb uplynulých dvou let. Je uznávanou referenční publikací a vyhledávaným zdrojem informací pro architekty, studenty architektury, investory, developery i širší veřejnost. Výroční publikaci sestavuje každoročně jiný autor, praktikující architekt. Ročenka vychází od roku 2000 pod nakladatelstvím ‚Prostor– architektura, interiér, design‘. Editorem letošní připravované Ročenky je architekt Pavel Nasadil. 

Dagmar Vernerová (*1958)
je osobností českého architektonického světa. Její práce výrazně přispěla k popularizaci a propagaci české architektury doma i v zahraničí. Po absolvování Filozofické fakulty Univerzity Karlovy se věnovala redaktorské práci v časopisech Architekt a Fórum architektury. Na konci 90. let spoluzaložila neziskovou společnost ‚Prostor– architektura, interiér, design‘, která se zaměřuje na propagaci zejména současné tuzemské architektury. Kromě publikování výroční Ročenky české architektury se podílela na vydání dalších odbornými titulů a na pořádání výstav.

Dagmar Vernerová
Ředitelka nadace Prostor

„Editorem může být člověk, který působí v oboru dlouho, je dostatečně etablovaný, má přehled o oboru a který se nebojí. Protože u každé knihy si znepřátelí určitou část svých kolegů. Jde se svojí kůží na trh, on je ten, kdo pod Ročenkou bude podepsaný. A my mu garantujeme absolutní svobodu.“

Společnost Prostor základní informace

Prostor_letak_CZ-Pro23-NAHLED

Co pro vás můžeme udělat?

Dejte nám vědět